Pupillen

Kinderen vanaf 5 jaar kunnen bij een vereniging voetballen. De jongste spelers starten met de voetbalvorm 4 tegen 4 met aangepaste regels, waarna de pupillen via 7 tegen 7 kunnen doorgroeien naar een 11 tegen 11 competitie. Deze opbouw sluit aan bij de KNVB-visie op opleiden, namelijk dat je leert voetballen door te voetballen.

Gemengde competitie
Bij de F- en E-pupillen komen jongens en meisjes uit in één competitie. Dit kan in een gemengd team, maar ook met een meisjesteam. Ook bij de D-pupillen gaat de voorkeur uit naar gemengd voetbal, maar hier is wel de mogelijkheid de meisjes in te delen in een meisjespoule.

Zaal & zand
Voor kinderen in de pupillenleeftijd zijn er meer mogelijkheden dan alleen de reguliere veldvoetbalcompetities. Zo kunnen jonge voetballiefhebbers vanaf de D-pupillen terecht bij zaalvoetbalverenigingen. Ook voor de Beach Soccer competitie kunnen pupillen zich inschrijven.

G-voetbal
Voetballiefhebbers met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking kunnen vanaf hun zesde jaar meedoen aan de explosief groeiende jeugdcompetitie G-voetbal. De KNVB is de eerste voetbalbond in de wereld die competities organiseert voor kinderen met een beperking. Inmiddels doen meer dan 1.000 kinderen tussen de 6 en 16 jaar mee aan deze competitie.

Talent stimuleren
De KNVB is – naast organisator van de diverse pupillencompetities – zeer betrokken bij initiatieven om het pupillenvoetbal op een hoger plan te brengen. Bijvoorbeeld door middel van aftrapbijeenkomsten voor (onervaren) pupillenleiders, -trainers en -coaches.

Voor de D-amateurs van de tweede divisie wordt een extra competitie georganiseerd, de Volkswagen Junior Masters. Het winnende team vertegenwoordigt Nederland op het Internationale Junior Masters toernooi. Een ander kwaliteitsimpuls voor het pupillenvoetbal zijn de KNVB Regionale Voetbaltrainingen (KRVT's), een samenwerking tussen betaaldvoetbalorganisaties, amateurverenigingen en de KNVB.

Klik hier voor de speciale pupillen-site van de KNVB.