Meiden- en vrouwenvoetbal

Het meiden- en vrouwenvoetbal groeit in rap tempo. Tegenwoordig zijn voetballende meiden en vrouwen niet meer weg te denken op de Nederlandse voetbalvelden. Ook in de breedtesport is het meiden- en vrouwenvoetbal aanzienlijk in populariteit toegenomen. In 2015 steeg het aantal vrouwelijke leden met ruim zes procent naar een totaal van 146.090. Dit aantal is historisch hoog en stijgende, een fantastische ontwikkeling. Het is bovendien mooi om te zien dat vrouwelijke voetballeden bij de clubs steeds vanzelfsprekender wordt.

Vrouwenvoetbal = Voetbal om van te houden

Meiden en vrouwen hebben in korte tijd het Nederlandse voetbal veroverd. Op de velden en in de clubkantines zijn ze niet meer weg te denken en dit is nog maar het begin. Clubs zijn blij met hun komst, want meiden en vrouwen zijn graag geziene leden. Waarom? Sportief en sociaal zijn ze een grote verrijking.

 
 

De populariteit van het vrouwenvoetbal neemt steeds meer toe. Vrouwen en meisjes zorgen voor veel aanwas bij de clubs, maken de vereniging sterker en de kans op Oranjesucces twee keer zo groot! 

Meiden- en vrouwenvoetbal bij mijn club

Alleen bij een ruime hoeveelheid vrouwelijke leden ontstaat een divers voetbalaanbod.

Om elk meisje en iedere vrouw te kunnen laten voetballen op haar eigen niveau en leeftijd, is het zaak het ledenbestand op peil te hebben. Alleen bij een ruime hoeveelheid vrouwelijke leden ontstaat een divers voetbalaanbod en kan ieder lid daarbinnen zelf haar ambitie bepalen. Want wil een meisje in een meiden- of jongensteam voetballen? Of is zij zo ambitieus dat het met de jongens in de hoofdklasse wil voetballen? Misschien wil het eerste damesteam het wel op een hoger niveau proberen. Dan moeten al die mogelijkheden binnen een club wel voorhanden zijn.

Kwantiteit is de basis van kwalitatief en goed georganiseerd meiden- en vrouwenvoetbal. Om tot het gewenste ledenaantal te komen, is werving en behoud van leden een belangrijk aandachtspunt. Daarnaast is het voor een vereniging van belang actief bezig te zijn met het selectiebeleid. Lukt het je als vereniging niet om zelfstandig alle meiden een goede plek te geven, kijk dan dit in samenwerking met een andere club kan realiseren. VV Noordwijk deed dit met VV SJC. Bekijk dit goede praktijkvoorbeeld onderaan deze pagina. Denk ook eens aan het organiseren van een Vriendinnendag.

Groei vrouwenvoetbal met speciale werkgroepBij DZC’68 kreeg het meiden- en vrouwenvoetbal een prominente plek in het beleidsplan. Dankzij goede werving en acties om bestaande leden te behouden, groeide het ledenaantal spectaculair.

 

BFF-toernooi, een variant op de VriendinnendagSKV Wageningen heeft zijn eigen variant op de Vriendinnendag: het Best Friends Forever-toernooi, kortweg het BFF-toernooi. FC Berghuizen laat meisjes ervaren hoe leuk voetbal isBij FC Berghuizen wordt dit jaar voor de vierde keer een Vriendinnendag georganiseerd. Een dag waarbij vooral de voetballende meiden centraal staan. Vriendinnendag voorafje op SchoolvoetbalSC Leovardia organiseerde een Vriendinnendag als onderdeel van het Schoolvoetbal project. Leerlingen uit groep 7 en 8 werden klaargestoomd voor het schoolvoetbaltoernooi. Noordwijkse clubs slaan handen ineenTwee bloedgroepen samensmelten. Dat kan nogal eens weerstand oproepen, zeker in de voetbalwereld. Maar in Noordwijk realiseerde een aantal nuchtere mensen al snel dat het niet anders kon. De KNVB kan jouw vereniging adviseren en ondersteunen bij het opzetten van initiatieven voor meiden- en vrouwenvoetbal. VerenigingsondersteuningDe KNVB is er voor de clubs. Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs.


Laatste nieuws

Terug naar boven