De wedstrijdsecretaris: wintermaanden

Als wedstrijdsecretaris is je takenpakket heel divers. Maar wat komt er zoal af op hem of haar? Rob van den Ancker heeft als wedstrijdsecretaris bij vv ZOB zijn zaken goed op orde. In deze eerste aflevering vertelt hij over zijn werkzaamheden bij herindelingen, schikkingsvoorstellen, afgelastingen, overschrijvingen en gestaakte wedstrijden.

Herindelingen jeugdteams

Rob van den Ancker, wedstrijdsecretaris van VV ZOB.

In de winterstop vinden bij alle najaarscompetities van de jeugdteams herindelingen plaats. Die herindelingen communiceer ik met de coördinatoren, die ze weer aan de leiders van de teams voorleggen. Ik krijg vervolgens daar weer een terugkoppeling van.

Willen teams hoger of juist lager spelen, dan kan ik dat aanvragen bij de KNVB. Is het al heel vroeg duidelijk dat een team in een andere competitie wil worden ingedeeld, dan is het handig om zo’n verzoek zo vroeg mogelijk te doen. Daarmee heb je de meeste kans dat het gehonoreerd wordt.

Schikkingsvoorstellen

Bij een rode kaart krijg je als wedstrijdsecretaris een melding binnen van de KNVB met een schikkingsvoorstel. Ik bekijk het schikkingsvoorstel en informeer de speler. Het is aan hem of haar om akkoord te gaan met het voorstel.

Zo ja, dan is het voorstel definitief. Maar wanneer de persoon het er niet mee eens is, dan verzamel ik informatie van verschillende personen en schrijf ik in samenspraak met de voetballer een verweerschrift. Deze stuur ik op naar de tuchtzakencommissie. Of dat vaak succesvol is? Ik schat die kans op fifty-fifty.

Tuchtcommissie en commissie van beroepDe tuchtcommissie en de commissie van beroep vormen de rechtsprekende macht binnen de KNVB.

Afgelastingen

Bij een afgelasting brengen we de KNVB op de hoogte via Sportlink, plaatsen we het nieuws op onze website en contacten we de eerste teams

In de winter worden er nog wel eens wedstrijden afgelast, hoewel dat tegenwoordig met de aanwezigheid van veel kunstgrasvelden op minder grote schaal is dan voorheen. Gebeurt het toch, dan breng ik de KNVB zo snel mogelijk op de hoogte via Sportlink Club. Daarna plaatsen we het direct op onze website en proberen we de teams die als eerste bij ons moeten voetballen nog te bereiken voor ze van huis vertrokken zijn.

Lijken de omstandigheden op vrijdagavond al te slecht te zijn, dan heb ik als wedstrijdsecretaris contact met de consul. Grote kans dat als er nog meer slecht weer wordt voorspeld, dat de wedstrijden er al op de vrijdagavond uit gaan.

AfgelastingenOp deze pagina wordt in een duidelijk overzicht getoond welke wedstrijden (per district en categorie) zijn afgelast.

Tussentijdse overschrijvingen

In de B-categorie is het mogelijk om tussentijds van club te wisselen. Als die vraag bij ons binnen komt, probeer ik er eerst achter te komen waarom dat verzoek gedaan wordt. Als diegene aan zijn financiële verplichten heeft voldaan dan zie ik verder geen bezwaar om daar niet mee akkoord te gaan.

Dit jaar kan dat voor het eerst digitaal. Dat scheelt een hoop werk met de situatie daarvoor, toen je nog een formulier en je spelerspas moest vragen bij je oude club. Als wedstrijdsecretaris ben ik daar erg blij mee.

OverschrijvingenVerenigingen regelen alle overschrijvingen via Sportlink Club. Dit geldt zowel voor zowel het veldvoetbal als het zaalvoetbal en is van toepassing op alle amateurspelers in Nederland die uitkomen in de categorie A en de categorie B.

Staking

Het allerbelangrijkste bij een gestaakte wedstrijd is dat je de scheidsrechter in bescherming neemt en begeleidt naar het wedstrijdsecretariaat. Daarnaast wil je natuurlijk ook graag dat de teams uit elkaar blijven, want bij gestaakte wedstrijden is er meestal wel wat aan de hand.

Vervolgens gaan we in gesprek met de scheidsrechter. Als hij de wedstrijd definitief wil staken dan versturen wij wederom onze visie van de gang van zaken naar de tuchtzakencommissie van de KNVB. Maar belangrijk is om de gemoederen zo snel mogelijk tot bedaren te brengen.

Nazorg en hulplijn scheidsrechtersScheidsrechters leveren een positieve bijdrage aan de ruim 30.000 wedstrijden die ieder weekend worden georganiseerd. Helaas komt het in uitzonderlijke gevallen voor dat zij het mikpunt zijn

WedstrijdzakenMeer weten over het thema wedstrijdzaken? Bekijk dan de informatie op KNVB ASSIST.


Laatste nieuws

Terug naar boven