RKVV Dommelen geeft eigen coachboekje uit

Veel trainers maken er gebruik van. Een boekje waarin alle informatie over een team geschreven kan worden.

Van opstellingen tot doelpuntenmakers en van kaarten tot wissels. Ter ondersteuning van de leiders en trainers heeft RKVV Dommelen zelf een coachboekje uitgegeven. Het is naast handig om in te vullen ook de ideale handleiding voor het beleid binnen de club.

Maarten de Backer, jeugdcoördinator bij RKVV Dommelen, is één van de initiatiefnemers. “Veel trainers van alle niveaus binnen de club maakten al gebruik van een coachboekje. Vaak werd er onderling overlegd hoeveel er nodig waren en dan werden ze besteld. Als onderdeel van ons beleid ter ondersteuning van de vrijwilligers wilden we dat dit jaar anders doen en hebben de mogelijkheid onderzocht om zelf zo'n boekje uit te geven.”

Specifieke versies

In samenwerking met een drukkerij - tevens sponsor van de vereniging - werd het plan ontwikkeld, waarna de F-coördinator van de club de sponsoring op zich nam. “We hebben alle belangrijke en handige informatie voor trainers en leiders op een rij gezet. Naast de bladzijdes waarin de opstelling kan worden ingevuld, volgens ons eigen systeem en de ruimte voor overige aantekeningen, moet je denken aan informatie over de speelwijze, positief coachen, gedragscodes, oefenstof en onze eigen warming-up. Omdat de doelstellingen en de speerpunten bij elk team anders zijn, hebben wij gekozen voor drie verschillende versies:  Eén voor de E- en F-jeugd, ABCD-hoog en ABCD-laag. Uiteindelijk is het boekje net zo dik geworden als de standaardversie in de winkel, maar die van ons bevat unieke informatie over de club.”

Onbeperkt opvragen

Het coachboekje is binnen de club met veel gejuich ontvangen. “Elk team kan de boekjes onbeperkt opvragen. Als een elftal bijvoorbeeld drie leiders heeft, krijgen zij allemaal zo'n boekje. De meeste trainers en leiders maken er ook gebruik van. Zelfs de trainer van het eerste elftal heeft hem altijd op zak.” De Backer benadrukt verder dat het niet gaat om een eenmalige actie. “Nee, dit is echt beleid. Volgend jaar moet er weer een nieuw boekje komen. Deze zal ongetwijfeld veel dezelfde informatie bevatten. Maar ons beleid zit niet in beton gegoten. Het kan best zijn dat er kleine aanpassingen komen. Bovendien kunnen we nog kritisch kijken naar de ruimte van bijvoorbeeld de wedstrijdnotities. Het is het waard om dit boekje de komende jaren verder te verbeteren en te ontwikkelen.”

Wil jij met dit thema aan de slag bij jouw vereniging? Neem dan contact op met de verenigingsondersteuners uit jouw regio. Of kijk op de pagina van voetbaltechnisch voor meer informatie Verenigingsondersteuning
Voetbaltechnisch


Terug naar boven