Veilig sportklimaat

Het actieplan ‘Samen naar een veiliger Sportklimaat (kortweg VSK) is een landelijk programma dat is bedoeld om gewenst gedrag te bevorderen en ongewenst gedrag tegen te gaan. In totaal doen hier 31 sportbonden aan mee.

Voor de KNVB betekent dit dat de inspanningen die de bond al ondernam op het gebied van sportiviteit en respect bij vijftienhonderd verenigingen in de periode 2012 – 2016, intensiveren en effectiever worden.

VSK is een verzamelnaam van sportoverstijgend werk om ongewenst gedrag op elk vlak in de sport tegen te gaan.

De KNVB blijft acties uitvoeren die erop zijn gericht om sportiviteit en respect binnen het voetbal te bevorderen. De term VSK is meer symbolisch. Noem het een verzamelnaam van sportoverstijgend werk om ongewenst gedrag op elk vlak in de sport tegen te gaan. De term VSK wordt vooral gebruikt om uit te leggen dat de KNVB meedoet aan dit landelijke programma en het ondersteunt.

Ondersteuning

De KNVB vindt het leveren van kwalitatief goede ondersteuning belangrijk. Het motto van deze ondersteuning is: help het de vereniging zelf te doen. Hierbij zorgt de KNVB voor ondersteuning op maat. Veel problemen zijn complex van aard en standaardoplossingen zijn er vaak dan ook niet. De KNVB zet vooral in op hulp bij het in gang zetten van processen.

De KNVB helpt de clubs vrijwel altijd op basis van de vraag van de vereniging zelf

De ondersteuning is erop gericht om verenigingen in staat te stellen zelfstandig eigen oplossingen te vinden en uit te voeren. Maar hoe begin je dan als club? De KNVB helpt de clubs vrijwel altijd op basis van de vraag van de vereniging zelf. De club registreert immers het best eventuele problemen. Daarom begint het altijd met een intakegesprek. Hierbij worden de behoeften van de vereniging in kaart gebracht. Vervolgens probeert de KNVB samen met de vereniging tot de kern van het vraagstuk te komen.

De uitkomst van deze intake bepaalt de richting. De KNVB kan de vereniging verder begeleiden bij het in gang zetten van processen die tot ontwikkeling leiden. De KNVB biedt verenigingen verschillende handvatten om met het thema aan de slag te gaan.NOC*NSFDiverse opleidingen en cursussen voor het bestuurlijk, voetbaltechnisch en arbitrerend vlak binnen de vereniging.

Veilig SportklimaatKijk hier voor meer informatie over Veilig Sportklimaat. Speciale commissie voor veiligheid bij HFC’15edereen moet zich veilig en vertrouwd voelen. Om die reden richtte HFC'15 een speciale commissie op die daarop toe moet zien; de commissie Veiligheid en Vertrouwen.

Vertrouwenspersoon vergroot de veiligheidBeuningse Boys heeft sinds april 2013 André Haverkort (68) als vertrouwenspersoon aangesteld. ‘Bespreekbaar maken is de sleutel’Wilma van de Kerk is sinds kort Vertrouwens Contact Persoon (VCP’er) van de Utrechtse voetbalvereniging Sporting’70. JSV-Nieuwegein werkt aan veilig sportklimaatEen vereniging waarin iedereen zich veilig voelt, dat is een van de speerpunten van het Veilig Sport Klimaat (VSK).


Laatste nieuws

Terug naar boven