Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Pieter de Waard: 'Telstar is een afspiegeling van de winkelstraat'

KNVB Media
KNVB Media
22 maart 2017, 15:37
2:19

KNVB-bondsvoorzitter Michael van Praag en Pieter de Waard, algemeen directeur van Telstar. - Foto: KNVB Media

Op dinsdag 21 maart organiseerde de KNVB op de KNVB Campus een symposium voor betaald voetbalclubs over diversiteit in het voetbal. Onderzoekers en mensen uit de praktijk gaven presentaties en workshops over het onderwerp. Onder hen ook Pieter de Waard, algemeen directeur van Telstar.

De Waard is een excentriek figuur binnen het betaald voetbal, alleen al vanwege zijn voorkomen. “Op school werd tegen mijn vader gezegd dat hij een zoon had die te stom was om te leren”, vertelde De Waard tijdens het symposium. “Tegenwoordig noemen ze dat dyslectisch. Toen, in de zesde klas, heb ik de keuze gemaakt om bijzonder te zijn en me te onderscheiden van de rest. Mezelf in dat hokje zetten is het beste wat ik ooit heb gedaan.”

Buitenbeentjes

Ik pas bij Telstar, we zijn allebei buitenbeentjes

“Ik pas bij Telstar, we zijn allebei buitenbeentjes. Wie verzint het om zijn voetbalclub te noemen naar een communicatiesatelliet? Wij willen iets toevoegen aan het voetballandschap. We hebben de afspraak gemaakt dat onze arbeidsorganisatie een afspiegeling moet zijn van de gemiddelde winkelstraat.”

De Waard had een aantal Telstar-collega’s meegenomen naar de KNVB Campus, onder wie financieel medewerker Petra Wokke. “Ik herinner me het sollicitatiegesprek met Petra nog goed. Al in haar tweede zin zei ze dat ze getrouwd was met een vrouw. Ik schrok daarvan, want dat ben ik namelijk ook – maar ik wist niet dat het zo belangrijk was om het al direct te melden in een sollicitatiegesprek.”

Dennis Bliek: "Ik heb altijd in de sport willen werken en heb die kans nu gekregen bij Telstar."

Kwartet aan handicaps

Ook Dennis Bliek, de Twitter-koning van Telstar, vertelde zijn verhaal. Dat Telstar een buitenbeentje is blijkt wel uit zijn tweets op de officiële account van de Witte Leeuwen. Zelfspot wordt niet geschuwd; een verademing in de vaak zo formele voetbalwereld. Bliek zit in een rolstoel vanwege de spierziekte mitochondriële myopathie. “Pieter heeft een kwartet aan handicaps bij Telstar”, zei Bliek met een knipoog. “Het is zo gewoon binnen Telstar dat er wel eens aan mij gevraagd wordt of ik de mediacabine wil openen, terwijl iedereen weet dat je daar alleen via een steiger kan komen.”

“Het leven draait om elkaar iets gunnen en zelf je kansen pakken. Ik heb mijn droom kunnen waarmaken; ik heb altijd in de sport willen werken en heb die kans nu gekregen bij Telstar. Bij Kolping Boys ben ik ook trainer van de JO14-1. In het begin wilde de club iemand naast me zetten, omdat ik bijvoorbeeld geen ballen kan oprapen. Van mij hoefde het niet. Ik ben een half jaar geholpen en sindsdien doe ik alles zelf. De jongens zien het verschil niet meer met een trainer die niet in een rolstoel zit.”

Clubcultuur bij Zeeburgia

Tijdens het congres werd een video getoond van Kenny Tete, voormalig jeugdspeler van Zeeburgia.

Naast Telstar waren er meerdere interessante sprekers aanwezig op het congres over diversiteit in Zeist. Zo vertelde Huub Wilbrink, bestuurslid van Zeeburgia uit Amsterdam, over de diversiteit op zijn club. “Er is op onze club zoveel diversiteit, dat er ook geen heilige huisjes zijn. Een mens is bij ons een mens. We houden rekening met de wensen van iedereen. Dit doen we bijvoorbeeld door middel van halal-voedsel en het niet toelaten van een hond in de kantine. Hier proberen we ook onze trainers en de ouders zo bewust mogelijk van te maken, al valt dat – zeker bij ouders – niet altijd mee.”

Ook was Daniel Wigboldus, hoogleraar Sociale psychologie aan de Radboud Universiteit, als hoofdspreker aanwezig om een college te geven over het denken in hokjes en waar vooroordelen vandaan komen. ‘’Door vooroordelen houden we bewust of onbewust afstand van andere mensen,’’ aldus Wigboldus. ‘’Als men zich hiervan bewust wordt ontstaan er nog meer kansen om ons met voetbal te verbinden.’’

Onderzoek diversiteit in het voetbal

Tijdens het symposium werden ook resultaten van het onderzoek naar etnische en gender diversiteit binnen het voetbal gepresenteerd. Daaruit blijkt dat er nog een grote stap gezet moet worden. Zo is de aanwezigheid van een etnische minderheid in alle lagen van het voetbal (technische staf en bestuur) heel beperkt. De conclusie van dit onderzoek is hetzelfde als die van het congres; er is nog genoeg werk aan de winkel om te komen tot een divers voetballandschap. Bewustwording is de eerste stap voor verandering en deze is inmiddels gezet. 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen